TITEL: Dansk kunst 1890 - 1930
HVAD: Foredrag

HVEM: Kunsthistoriker, cand. phil Pia Høy
HVORNÅR: 6. april kl. 19:00

HVOR: Rebildcentret, Røde Møllevej 4, 9520 Skørping
PRIS: 69 kr.
ARRANGØRER: Midthimmerlands Folkeuniversitet og Rebildcentret

 

Tiden mellem 1890 og 1930 er en af de mest spændende i dansk kunst. Det er den periode vores egen Anders Bundgaard lever og skaber sig en kunstnerisk karriere i. I samme periode samles kendte kunstnere i Ørnebjergkolonien ved Rebild Bakker, og nogle af disse kunstnere spiller en vigtig rolle både i samtidens kunstdebat og i Pia Høys foredrag.

Charlottenborg-udstillingens censur udfordres, og samarbejdet om den Frie udstilling grundlægges. Perioden rummer også striden mellem symbolister som Agnes og Harald Slott-Møller på den ene side, og Fynbomalere som Peter Hansen og Johannes Larsen på den anden side.

Polemikken munder ud i den såkaldte bondemalerstrid, der raser i Politikens spalter i 1907. Striden er evig aktuel, idet den handler om kunstens mål og midler. Samtidig er de danske modernister i færd med at revolutionere kunsten. Blandt de mest omdiskuterede i tiden er Giersing og Lundstrøm, der begge er inspirerede af stilretninger fra udlandet. I 1920'erne er Fransiska Clausen pioner indenfor konstruktivismen, men hendes indsats bliver alt for sent anerkendt.

Foredraget vil fokusere på de nævnte kunstnere, men også inddrage Anders Bundgaard, Jais Nielsen, Karl Isakson, Rudolph Tegner, Edvard Weie og Willumsen.