Rebildcentrets rolle i åbningen af REGAN VEST

Skrivskriv

REGAN VEST VAR DANMARKS DYBESTE HEMMELIGHED

Regan Vest var i mange år Danmarks dybeste hemmelighed. Her fra de underjordiske gange skulle regeringen styre landet i tilfælde af, at den kolde krig pludselig blev varm, og det var her kongehuset skulle beskyttes mod østmagternes bomber. Ud over de få, som arbejdede med  at bygge bunkeren, vidste befolkningen i lokalområdet intet om dette for nationen så vigtige anlæg.

 

REBILDCENTRETS ROLLE

REGAN VEST åbner for publikum i 2023 Rebildcentrets leder Niels Moes har gennem mange år ydet en ihærdig indsats for at få netop det til at ske. Rebildcentret er som nærmeste nabo selvskrevet som samarbejdspartner for Nordjyske Museer, når Den Kolde Krig skal formidles til publikum. Nedenfor kan du se en video fra 2013.

 

40 MÆND OG KVINDER, DER GEMTE PÅ HEMMELIGHEDEN, BLEV GENFORENET EFTER 50 ÅR

- af Karsten Pedersen

medforfatter til bogen: Danmarks dybeste hemmelighed
 

Atombunkeren REGAN VEST blev taget ud af beredskabet i 2012. Niels Moes, Rebildcentret samlede d. 16. maj 2013 40 mænd og kvinder, så deres erindringer om regeringens og kongehusets krigshovedkvarter i Rold Skov kunne blive gemt for eftertiden.

 

Niels Moes er formand for den lokale arbejdsgruppe, der arbejder på at gøre REGAN VEST anlægget, der ligger 60 meter under jorden i Rold Skov, til et museum i verdensklasse.

”Atombunkeren blev opført i 1963 – 1969 og mange af dem, der var med til at bygge anlægget er derfor ved at være oppe i årene”, siger Niels Moes. Formanden tog derfor initiativ til at invitere alle dem, der har været med til at bygge anlægget eller været med til at holde anlægget klar til at modtage regeringen, topembedsmændene og kongehuset - i tilfælde af en atomkrig - til et møde, hvor erindringerne kunne udveksles.

”Flere så hinanden for første gang efter 50 år, så ud over at vi fik samlet information sammen til det kommende REGAN VEST museum, var det en stor oplevelse af se gensynsglæden og høre folk snakke sammen uden at være bundet af de strenge krav om fortrolighed, som gjaldt for anlægget, da det var aktivt”, siger Niels Moes.
 

Har du også oplysninger om REGAN VEST, som du vil dele med arbejdsgruppen, kan du kontakte Niels Moes på telefon 98 37 52 00.

 

Dick Bernbom var projektleder på byggeriet af REGAN VEST. Hans kone udspurgte ham under byggeriet jævnligt om hvad det var han byggede, og hans svigerfar forsøgte ofte med hjælp fra god whisky at lokke sandheden om projektet ud af ham. Men uden held. I 2010 - efter 45 års tavshed – genså han anlægget som byggeteknisk konsulent for forfatterne til bogen om REGAN VEST, der udkom sidste år – og i sidste uge kunne han så for første gang gense flere af sine tidligere ansatte og underleverandører.

FORRETNINGSPLAN, PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING

I 2012 udarbejdede Rebildcentret en projektbeskrivelse og en forretningsplan med henblik på at udvide sit forretningsområde med formidling af den kolde krig med udgangspunkt i Regan Vest. I 2013 blev der indsendt en ansøgning til Vækstforum. Down load dokumenterne nedenfor.

 

 

REGAN VEST I MEDIERNE

Nedenfor kan du se en række medieklip om Regan Vest og den store lokale indsats for at give offentligheden adgang til "Danmarks Dybeste Hemmelighed".

TV2 N 12. NOVEMBER 2012:
​http://www.tv2nord.dk/artikel/231236:Kultur--Koldkrigsbunker-aabnes-op

 

DR 1 TV AVISENS REPORTAGE OM REGAN VEST
http://www.dr.dk/nyheder/kultur/se-alle-billederne-her-skulle-dronningen-overleve-en-atomkrig?play=default

PROMOTION FRA NOMINI-PROJEKT OM REGAN VEST

OM UDGIVELSEN AF DEN UDVIDEDE VERSION AF BOGEN "DANMARKS DYBESTE HEMMELIGHED"

OM UDGIVELSEN AF BOGEN "DANMARKS DYBESTE HEMMELIGHED"

PROMOTION AF BOGEN "DANMARKS DYBESTE HEMMELIGHED"

INDSLAG OM REGAN VEST I TV2 2009