Det rige kulturliv i Rebild Kommune bæres i høj grad af frivillighed og samarbejde mellem enkeltpersoner og forskellige organisationer.  Det er udstillingen "Nye Horisonter" et godt eksempel på.

Rold Skov Museerne, som består af Spillemands-, Jagt og Skovbrugsmuseet, Blokhusmuseet og Rebildcentret med Thingbæk Kalkminer, har gennem flere år markedsført sig sammen, men det er første gang museumsdørene åbnes for en stor fælles udstilling. Udstillingen om ind- og udvandring  tager udgangspunkt i det lokale. Projektet startede en solbeskinnet vinterdag i Spillemandsmuseet, hvor lokale borgere berettede om slægtninge, som havde forladt Himmerland under den stor udvandringsbølge  fra 1850 til 1920. Det er med udgangspunkt i disse lokale udvandrerskæbner, at den tredelte udstilling er bygget  op. Reseach til udstillingen inkl. nedskrivning af udvandrerhistorierne er sket i et samarbejde mellem frivillige og ansatte hos de tre museer.

På Spillemandsmuseet første sal kan du blive klogere på baggrunden for den store udvandring. En række plancher fortæller om de samfundsforhold og livsbetingelser, som gjorde at 300.000 danskerne valgte at forlade fædrelandet til fordel for en ukendt skæbne i Amerika. Med udgangspunkt i himmerlandske udvandrerhistorier, ser vi på forholdene som de rejste fra. Enkelte sogne var der op til 30-40 % der udvandrede, bla. fra Als sogn og Gerding sogn. Udvalgte familier følges fra beslutningen tages, frem til bosættelsen i det nye land. 

Rebildcentret formidler historier om selve rejsen over Atlanten med ankomsten til Ellis Island og desuden om udvandrertransportens kommercielle aspekter. Med udgangspunkt i billedhugger Anders Bundgaards "Udvandrergrotte" og "Cimbrertyr", som kan opleves i Thingbæk Kalkminer, kæder Rebildcentret  kunst og udvandring sammen. Og sidst men ikke mindst rummer Rebildcentrets del af udstilling et afsnit om indvandring, som tilfører den  fælles satsning en helt aktuel vinkel. Læs mere om indvandring til himmerland under menupunktet INDVANDRING HIMMERLAND. 
 

Tilbage i Rebild formidler Blokhusmuseet historien om de danske udvandreres nye tilværelse i Amerika. Hvad var det udvandrerne mødte, da de satte fødderne på amerikansk jord efter den lange rejse over Atlanten? Hvor tog de hen og slog sig ned, og hvilke vilkår og muligheder lå der nu foran dem? Kunne det USA, de kom over til, leve op til de store forventninger og fortællinger, som var grundlaget for den store beslutning at forlade alt. Udstillingen i Blokhusmuseet fortæller og viser også historien om Rebildfestens betydning gennem årene fra den startede i 1912 til i dag. 

Se billeder og beskrivelser af udstillingen under menupunktet DAGBOG.

UDSTILLINGSPERIODE:
4. juli - 31. oktober 2015

UDSTILLINGSSTEDER:

SPILLEMANDS-, JAGT OG SKOVBRUGSMUSEET, Rebildvej 25B, Rebild, 9520 Skørping
REBILDCENTRET, Røde Møllevej 4, Thingbæk,  9520 Skørping
BLOKHUSMUSEET, Rebildvej 29, Rebild, 9520 Skørping

FOREDRAG OM UDVANDRING:

DET GLEMTE EKSPERIMENT
DEN HIMMERLANDSKE UDVANDRING
JAGTEN PÅ LYKKEN

Se også beskrivelse af de afholdte foredrag i vores DAGBOG her på sitet.