REBILDCENTRETS DAGBOG

Her på siden kan du læse om noget af alt det, der er sket i Rebildcentret i det seneste års tid.
Jo længere du kommer ned på siden, jo længere kommer du tilbage i tiden.

 

13. - 15. september 2017
 

Rebildcentret fungerer som hjemsted og sekretariat for foreningen Land Art Rebild. Et af foreningens mål er at udbrede kendskabet til land art gennem projekter, der involverer børn og voksne. Det nåede vi et stykke vej med  i uge 37, hvor 92 elever fra Haverslev Skole og Sortebakkeskolen skabte land art uden for Thingbæk Kalkminer sammen med kunstnerne Jørgen Stendal Mortensen og Jan Anker Petersen. Fredag var der fernisering, hvor forældre og bedsteforældre beundrede resultatet af børnenes flittige arbejde, som blev udført i både sol og regn. Projektet er støttet af Region Nordjyllands ordning Børns Møde Med Kunsten og Kulturrådet i Rebild Kommune.

 

 

FORNEMT BESØG

17. august 2017
 

Roberts Coutts, som var Nelson Mandelas højre hånd, besøgte i dag Rebildcentret. Han og Michael Hougesen, som var Mandelas bedste, danske ven, var på en guidet tur i Thingbæk Kalkminer, hvor de lyttede interesseret til fortællingen om de mange gipsskulpturer af blandt andet Anders Bundgaard og Carl Johan Bonnesen. Gæsterne blev også klogere på de ret hårde kår i kalkbranchen. Michael Hougesen ville vise Robert Coutts en kalkmine, fordi der i Johannesburg i Sydafrika var guldminer, hvor afrikanerne sled sig op til en ussel skilling for at mineejerne kunne spinde guld. Den dag i dag prøver illegale, afrikanske minearbejdere lykken i de forladte og farlige mineskakter, hvilket både fører til kampe mellem rivaliserende grupper og sammenstyrtningsulykker.
 

Såvel Robert Coutts som Michael Hougesen arbejder benhårdt og frivilligt for at sprede Mandelas budskaber om en mere retfærdig verden. For at skabe en verden, hvor børn kan få undervisning i almindelighed og desuden få oplysning om at undgå AIDS, designede Robert Coutts forskellige armbånd med nummeret 46664, som er en kombination af Nelson Mandelas fangenummer, 466, og det årstal, 1964, hvor han blev indespærret. Mandela tilbragte mere end 27 år af sit liv som samvittighedsfange på Robben Island, fordi han hverken kunne eller ville gå på kompromis med det, han troede på.
 

Armbåndene fremstilles i kobber, sølv, guld og platin på en af Robert Coutts’ tidligere fabrikker af hjemløse afrikanere, som får deres løn hver dag og dermed får adgang til medicin, mad og undervisning. De fleste kommer igen næste dag og får derved opgraderet deres arbejdsevner.
 

I dag er armbåndene forsynet med Mandelas underskrift, og ved køb støtter man opkøb og ombygning af skibscontainere, som skal fungere som biblioteker med engelske bøger, for de sydafrikanske børn og unge kan ikke lære at læse, hvis de ikke har adgang til bøger. Det er desværre sådan, at selv i dag har kun 10 % af de sydafrikanske skoler et bibliotek. Støt det gode formål og køb et Mandela-armbånd på http://www.mandelabangle.dk/.
 

 

 

CARPARK NORTH GAV GRATIS ROCK I THINGBÆK KALKMINER

HURRA FOR SØREN JOSVA 125 ÅR - ROLD SKOVS MALER

ARTIKEL OM JOSVA-UDSTILLINGEN I "VORES AVIS"

BILLEDER FRA SANK HANS-TUR MED DANNIE DRUEHYLD

DET ER HER, TINGENE SKER

BILLEDER FRA EN TUR GENNEM RUSLAND OG KASAKHSTAN

TV2N TIL LYSFEST

BILLEDER FRA LYSFEST MED LUCIAOPTOG OG MARIMBAS

VORES AVIS FORTÆLLER OM RIGBORGS NYE BOG OM BUNDGAARD

TV2N TIL FLAGERMUSDAG

HERLIG, LÆRERIG GEOLOGIENS DAG I FAMILIEHØJDE

POETISK LAND ART-INDVIELSE

 

11. september 2016

Indvielsen af værk nr. to på Rebildcentrets land art-rute kom til at passe perfekt til værkets titel POESI I SKOVEN. Billedkunstner Karen Kirstine Ballegaard viste idéen til værket på Land Art Rebilds udstilling af skitseprojekter i Rebildcentret tilbage i 2014. Foreningen Land Art Rebild har siden skaffet penge til realisering af værket fra den nordjyske kulturaftale KulturKANTEN og fra en privat fond. Lise Seier Petersen fra Land Art Rebild fortalte under indvielsen om foreningens arbejde og om Ballegaard som kunstner. Hun reklamerede især for Ballegaards finurlige håndlavede artists books, udstillet inde i velkomstbygningen. Efter kunstnerens egen fortælling om det nye land art-værks tilblivelse, overtog Signe Marie Lindstrøm gæsternes opmærksomhed med sin både blide og kraftfulde stemme tilsat toner fra forskellige instrumenter. Signe havde på forhånd eksperimenteret med, hvordan de enkelte poesier, som er malet på træernes stammer, kan udtrykkes musikalsk. Hun sørgede for, at gæsterne fik de gamle visdomsord helt ind under huden ved at inddrage deres syngende, brummende og hviskede stemmer i en stemningsfuld tur fra træ til træ. 

 

BILLEDER FRA EN GANSKE BEGIVENHEDSRIG HVERDAG

 

19. juli 2016

I dag havde vi først besøg af DR, som raporterede live på P4 Nordjylland fra Ørnebjerg-udstillingen. Journalisten talte med Helge Qvistorff om Ørnebjerg-kolonien og om maler og grafiker Hans Nikolaj Hansen, som overtog bakkeknuden efter kunstnerkoloniens opløsning. Hun talte også med Rebildcentrets indehaver, Niels Moes, om mulighederne i formidling af de genfundne Ørnebjerg-historier. Derefter fik vi besøg først en fotograf Henrik Bo og derefter journalist Anna Gethe Jensen fra Nordjyske Stiftstidende. Resultatet af deres besøg kan ses i artiklerne ovenfor. Lige før middag kom ca. 30 elever fra UngAUC forbi, som havde været på tur i Rebild Bakker. De lavede mad og hyggede sig i Skillingbro Naturskole og fik derefter en rundvisning i minen og centret. Rundturen sluttede i udstillingen NYE HORISONTER, som både fortæller om udvandring fra Himmerland til USA under den store udvandringsbølge fra 1850 til 1920 - og om den aktuelle indvandring til Himmerland. Den del af udstillingen kalder vi #indvandrerHimmerland. Tusind tak til eleverne for at svare på vores 11 indvandrer-spørgsmål og for at lade sig fotografere til vores indvandrer-væg. I har hjulpet os med at sætte ansigt på indvandringen til Himmerland. Læs mere om #indvandrerHimmerland HER.


 

 

AFSKED

2. juli 2016

Så kom dagen, hvor vi måtte tage afsked med Ida Bentinger, som har knoklet oppe på kalkbjerget hele juni måned og som ind imellem også har siddet og malet inde i centret. Et skønt bekendskab. Nu skal den svenske verdensdame hjem til sit atelier i Bologna, men vi beholder heldigvis en frugt af hendes kreative hjerne og fingre. Sometime some things lead to something. Det gjorde det i hvert fald her.

 

 

FRA EN MAGISK SOMMERDAG MED LAND ART OG HEKSERI

 

1. juli 2016

"Sometimes some things lead to something" er titlen på svenske Ida Bentingers land art-værk, som blev indviet på kalkbjerget over Thingbæk Kalkminer fredag den 1. juli. Ved sidste års Land Shape festival i Hanstholm præsenterede Ida sin idé udført i tekstil. De mange gæster pegede på  "Sometimes some things lead to something" som det af festivalens værker, der berørte dem mest. Derfor var vi også utrolig glade og spændte, da det blev aftalt, at netop dette værk skulle realiseres på Rebildcentrets arealer. Hvis du scroller ned på siden her, kan du se billeder fra den dag i marts, hvor aftalen blev underskrevet, og hvor kunstneren udvalgte den helt perfekte plet til sit værk. Dagen efter fandt Ida en stormfældet gran med en flot stjerneformet rod ude i Rold Skov. På roden bandt hun en rød og hvid-stribet sløjfe, så Naturstyrelsens folk kunne save stammen af og transportere roden over Lindenborg Å til sit nye hjem i Rebildcentret. Det skete den 6. juni, hvor Ida, som ellers bor i Bolonga, også vente tilbage til Thingbæk. Rebildcentrets dygtige alt-muligt-formand, Kjeld, kørte roden op på toppen af kalkbjerget i sin elskede gummiged, som han også brugte til at grave et stort hul, som roden blev plantet i - upside down. Og så var det ellers bare om at komme igang med det kunstneriske arbejde, for der stod i kontrakten, at værket skulle indvies den 1. juli. Ida arbejdede ihærdigt oppe på kalkbjerget hver eneste dag - og i al slags vejr. Nu er værket færdigt - og det er blevet ganske fantastisk. 

Det havde småregnet hele formiddagen, derfor startede indvielsesarrangementet inde i centret. Dannie Druehyld havde fuldt hus i sit værksted fra kl. 14, men kl. 15 måtte børn og deres voksne løsrive sig og følge med op på 1. sal, hvor Ida Bentingers smukke malerier var hængt op og der var disket op med sodavand, vin og frugt. Rebildcentrets ejer Niels Moes bød velkommen og fortalte kort om det gode samarbejde både med Ida, kommunen og Naturstyrelsen. Derefter leverede Lene Aalestrup, som er formand for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg en fin indvielsestale og Signe Højmark fortalte mere om Land Shape-konceptet og baggrunden for, at et værk som "Sometimes some things lead to something" kunne havne i Thingbæk. Som den sidste fik kunstneren selv ordet. På sit smukke svenske modersmål indførte Ida de opmærksomt lyttende gæster i tankerne og symbolikken bag værket, ligesom hun også fortalte om det praktiske arbejde med rødder, save, hør, ståltråd, lim og farvepigment.

Under talerne var solen brudt gennem skyerne, og Rebild Spillemændende turde derfor godt vove sig udenfor med deres instrumenter. Spillende førte de forsamlingen hele vejen op til værket på kalkbjerget - et sted som mange af gæsterne aldrig tidligere havde betrådt. Efter at have beundret det sælsomme "væsen" i skovbrynet, tog heksen Dannie Druehyld børnene med på en lille tur, hvor de både fik ny viden, gode historier, kildevand direkte fra undergrunden og mulighed for at binde heksekoste, som kan feje alskens dårligdom ud. Turen sluttede ved Thingbæk Dambrug, hvor et par heksehjælpere stod klar ved bålet med pandekagedej, urter og rosenblade.


 

 

VIDEO FRA EN MAGISK SOMMERDAG

1. juli 2016

Peter A. Larsen var en af de ca. 50 gæster ved arrangementet den 1. juli. Han har optaget og redigeret denne fine video. Som I nok kan både se og høre, var Rebild Spillemændene med til at gøre indvielsesdagen ekstra festlig.



 

BILLEDER FRA EN NOGET ALTERNATIV GRUNDLOVSDAG

5. juni 2016

Dansk-norske Tulle Ruth bød gæsterne velkommen med Grand prix-melodier fra sin vinddrevne lirekasse. Årets grundlovstaler Torsten Gejl fra Alternativet fortalte levende om at tumle ind i Folketinget efter valget sidste år. "Det var som at komme lige ind i sit eget fjernsyn - og så skulle man oven i købet interagere med de velkendte skærmfigurer", sagde han blandt andet. Han fortalte om den christiansborgske kultur og om udfordringerne med at holde fast ved valgløftet om at tale pænt og ordentligt til hinanden, men også om nye venskaber på tværs af partierne. Torsten afsluttede sin tale med en optimistisk status på den grønne omstilling. Derefter fremsang Mikale K fra gruppen Klondyke en række kærlige portrætter af nulevende nordjyder. Og lyden var fin og stor, selvom Mikael var helt alene på scenen med sine instrumenter. Arrangementet sluttede traditionen tro med bestigning af kalkbjerget, som billedhuggeren Anders Bundgaard begyndte at udgrave i 1926. Fra bjergsiden sang selskabet i fællesskab en hyldest til den danske sommer.



 

EN SOMMERAFTEN MED SKØN FOLKEMUSIK FRA SHETLANDSØERNE

2. juni 2016

Maurice Henderson, Ewen Thomson, Lois Nicol, Grant Nicol og John Clark hører til blandt Shetlands mest kendte og rutinerede musikere med erfaring fra bands som Rock Salt & Nails og Fiddlers Bid. Begge bands har haft stor succes på danske festivaler og spillesteder igennem en årrække. I 2012 dannede de fem musikere gruppen Haltadans.

Haltadans - eller oprindeligt ”Hjaltadans” -  er navnet på en stencirkel på øen Fetlar, som ifølge en gammel legende engang var en kreds af dansende trolde. Det og meget andet fortalte musikerne om med smuk shetlandsk dialekt mellem de instrumentale numre. Gruppen forener tradition og fornyelse på en både frisk og følsom måde, som tilførte den lyse sommeraften i Gravlevdalen ekstra magi. Gruppen spillede især egne kompositioner, men er samtidig en suveræn repræsentant for Shetlandsøernes stærke folkemusiktradition. 



 

PLANLÆGNING AF LAND ART-VÆRK I REBILDCENTRETS MAGISKE SKOV

30. marts 2016

Ida Bentinger vandt publikumsprisen ved LAND SHAPE-festivallen i Hirtshals 2015. Til juni realiserer hun sit værk "Sometimes something leads to something" her i Rebildcentret. Den perfekte placering er fundet, praktiske detaljer er kommet på plads, der er indgået aftale med Naturstyrelsen om råmaterialer, der er knytte bånd og nu glæder vi os vildt til sommer, hvor Idas spinkle hænder vil vikle værket frem og gøre vores magiske skov endnu merer magisk.



 

TV2 NORD TIL PÅSKELYSFEST

BILLEDER FRA EN PÅSKEFEST

FABÆKS FOTOS FRA ÅBNINGEN AF KLIMAKUNST OG KLIMA REBILD 2016

5. marts 2016

Klimaforandringerne gør, at vejret er blevet mere utilregneligt, også her i landet. Da årets kommunale klimakampagne Klima Rebild og udstillingen KLIMAKUNST åbnede sidste lørdag, var det mere vinter end forår, selvom termometeret viste plusgrader. Som første ferniseringsgæst ankom en stor isklump, som billedkunstneren Søren Lyngbye straks kastede sig over med motorsav og særligt isværktøj. Da de øvrige gæster lidt efter lidt dukkede op mellem regndråber og snefnug, viste konturerne af en pingvin sig allerede i isen.

Indenfor samledes de mange gæster i det store udstillingslokale på første sal. Forfatteren Ingeborg Sebbelin indledte med en smuk oplæsning af Thorkild Bjørnvigs ”Energien” fra 1975, som forudså den fossile energis ødelæggelser. Digtet slutter med Bjørnvigs spådom om befolkningens trang til handling. Her tog Ingeborgs mand, borgmester Leon Sebbelin, over og fortalte om den brede forankring og det store frivillige engagement bag kampagnen Klima Rebild 2016, som han samtidig åbnede officielt.

Efter talen var gæsterne vidne til en ganske særlig begivenhed, nemlig uropførelsen af musik for skralde-instrumenter og vinddreven lirekasse. Kompositionen er resultat af et forløb på Skørping Skole, hvor særligt interesserede elever har arbejdet sammen med komponisten Ane Østergaard og lyd- og land art-kunstneren Tulle Ruth.  Der var dyb koncentration i salen under det 8 minutter lange værk, men da det sidste tik havde lydt fra vækkeuret, som agerede rytmegruppe under uropførelsen, brød begejstringen løs.

Begejstring for de opfindsomme instrumenter og værkets kunstneriske kvalitet kom helt spontant fra den næste taler, som ellers må være vant til lidt af hvert. Jakob Hartmann fungerer nemlig som seniorkonsulent i Københavns Kommune, hvor han når nye mål ved at sammenflette bæredygtighed, socialøkonomi og kultur. Hartmann er en lidt usædvanlig embedsmand og han har bl.a. har hjulpet med at transportere kunstværker fra hovedstaden til Thingbæk. Han brænder for sin mission, og derfor blev han også udvalgt til at åbne udstillingen KLIMAKUNST i Rebildcentret, ligesom der er arrangeret et kommunalt inspirationsmøde mellem ham og Leon Sebbelin.

Endelig blev det tid til at præsentere de udstillende kunstnerne. 10 af i alt 18 kunstnere og digtere var til stede ved ferniseringen. Fulgt af klapsalver kom de op til talerstolen, hvor de fik en medalje om halsen i form af en Little Sun solcellelampe. De blomsterformede gule lamper er designet af Olafur Eliasson for at give befolkningen i områder uden elektricitet adgang til billigt, pålideligt og rent lys. Lamperne har også været brugt til forskellige kunsthappenings, bl.a. på kunstmuseet Tate i London. Nu har Rebildcentret skabt en installation i kalkminens dyb, hvor 50 stk. Little Suns kaster nyt lys over Anders Bundgaards model til skulpturen ”Sneen smelter” fra 1912.

Efter et glas vin med lokalbagte miniknækbrød til takkede Rebildcentrets ejer Niels Moes for økonomisk opbakning til KLIMAKUNST-udstillingen, bl.a. fra Region Nordjyllands Kulturpulje og Rebild Kommunes Klima Rebild-pulje. På vegne af Jutlander Bank overtakte direktør Marianne Weatergård en stor check på 10.000 kr. til Niels Moes. Hun roste Rebildcentret for at skabe mange nye tiltag for kunst og kultur, heriblandt udstillingen KLIMAKUNST.

Derefter fik ferniseringsgæsterne ”fritkvarter” til at hygge og snakke med kunstnerne om de i alt 81 forskellige værker, som udstillingen rummer. For at se Little Sun-installationen og et nyt hulemaleri udført af billedskoleelever fra Rebild Kulturskole måtte gæsterne passere gennem minens underjordiske sale, hvor de blev mødt af The Beatles ”Here comes the sun”, smukt fremført af Søren Kollerup & Co.

Dagen sluttede med et både humoristisk og alvorligt foredrag om kunst som politisk våben ved Jens Galschiøt, Danmarks aktionskunstner nr. 1.

 

En fornøjelig dag i kunstens og klimaets tjeneste.

Udstillingen KLIMAKUNST kan ses i Rebildcentret frem til 29. maj.
Åbningstider:
Onsdag 16:00 – 20:00
Lørdag, søndag og helligdage 10:00 -17:00



 

"ER DER NOGEN"-TØSEDRENGENE MØDER DANNIE DRUEHYLD I MINEN

27. februar 2016

I dag sender TV2 NORD "Er der nogen", som blev optaget i Thingbæk Kalkminer i 2015.

 


 

DA HOVEDSTADEN KOM TIL THINGBÆK

26. februar 2016

 

Siden den 15-årige Anders Bundgaard rejste til København i 1879 for at søge lykken, har der været tætte bånd mellem Thinggbæk og hovedstaden. I dag kom København såmænd selv til Thingbæk i form Jacob Fuglsang Mikkelsens store relief fra projektet CO2 GREEN DRIVE. Relieffet bliver en del af udstillingen KLIMAKUNST, som åbner lørdag den 5. marts.


 

BILLEDER FRA EN HYGGELIG AFTEN OM INDUSTRIENS ÆRA I THINGBÆK

FULDT HUS TIL STØTTEKONCERT FOR THYGES SKOLEPROJEKT I UGANDA

30. januar 2016

 

Ca. 170 gæster hyggede sig lørdag eftermiddag til skønne toner fra grupperne A&T og DE OVERSATTE, som spillede gratis for at samle penge ind til Thyges Skoleprojekt i Uganda. Det private ulandsprojekt er startet af ægteparret Annette Søegaard og Kurt Alling Nielsen fra Øster Hornum, som mistede deres yngste søn ved en drukneulykke i Uganda for 10 år siden. I stedet for at købe blomster til begravelsen opfordrede ægteparret både venner og familiemedlemmer til at donere penge til en folkeskole, som ligger tæt på det sted, vor Thyge druknede. Pengene blev brugt til at opgøre en meget tiltrængt tilbygning til skolen, og siden har et nært forhold mellem familien i Danmark og skolen i Uganda ført til yderligere forbedringer af skkolens fysiske forhold. Det store fremmøde til koncerten i Rebildcentret har gjort det muligt at påbegynde endnu et nybyggeri.